KotiMielenkiintoinenIlmastointilaitteen haitat, jotka myyjät usein unohtavat mainita

Ilmastointilaitteen haitat, jotka myyjät usein unohtavat mainita

Suunnitteletko ilmastointilaitteen asentamista kesän kuumille päiville?

Ennen kuin päätät asentaa ilmastointilaitteen, on tärkeää tutkia sen vaikutuksia terveyteesi ja ympäristöön, sillä nämä seikat jäävät usein huomiotta.

Plussat ja miinukset

Ilmastointilaitteella on monia etuja.

Esimerkiksi helteiden aikana se auttaa vanhuksia pysymään viileinä, erityisesti hoitokodeissa. Vuoden 2003 helleaalto oli erityisen vaarallinen vanhuksille, joilla ei ollut ilmastoituja tiloja. Toisaalta ilmastointi voi myös aiheuttaa terveyshaittoja, kuten hengitys-, silmä- ja iho-ongelmia sekä unihäiriöitä. Tässä tarkastelemme ilmastoinnin vaikutuksia terveyteen.

Hengitysongelmat

Ilmastointilaite voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia useista syistä:

  • Ilmastointilaite kuivattaa ilmaa, mikä voi ärsyttää hengitysteitä ja kuivattaa kurkun ja nenän limakalvoja.
  • Ilmastointijärjestelmät kierrättävät ilmaa sisätiloissa, mikä voi levittää bakteereja, homeita ja muita allergeeneja.
  • Huonosti huolletut ilmastointijärjestelmät voivat heikentää sisäilman laatua ja pahentaa hengitysoireita.
  • Äärimmäiset lämpötilat, joita ilmastointilaite voi aiheuttaa, voivat aiheuttaa lämpöshokin ja hengitysvaikeuksia herkillä henkilöillä.
  • Astmaatikkojen oireet voivat pahentua huonon ilmanvaihdon vuoksi.

Silmien ja ihon ongelmat

Henkilöille, jotka kärsivät silmien kuivuudesta, ilmastointilaite voi pahentaa ongelmaa.

Ilmastointilaitteen tuottama ilma on kuivempaa kuin ympäröivä ilma ja sisältää usein bakteereja. Herkille henkilöille nämä bakteerit voivat aiheuttaa silmien kuivumista, kirvelyä tai jopa sidekalvontulehdusta. Tämä on yleistä piilolinssien käyttäjillä, joiden silmien on pysyttävä kosteina. Ilmastointi voi edellyttää keinotekoisten kyynelten käyttöä kosteuden säilyttämiseksi. Ihon kuivuminen on toinen ongelma, mikä vaatii jatkuvaa kosteuttavan voiteen käyttöä.

Ilmastointi ja uni

Uni on välttämätöntä terveydelle, mutta ilmastointi voi aiheuttaa unihäiriöitä, kuten vaikeuksia nukahtaa tai heräilyä yöllä.

Tämä johtuu siitä, että ilmastointilaite voi tuottaa taustamelua, joka häiritsee herkkäunisia. Lisäksi jotkin ilmastointijärjestelmät käynnistyvät uudelleen, kun lämpötila saavuttaa tietyn rajan, mikä voi herättää sinut. Lämpötilan vaihtelut voivat myös aiheuttaa levottomuutta ja heräilyä, kun on liian kuuma tai kylmä.

Varo mikrobeja ja bakteereja

Tämä riski koskee erityisesti vanhoja tai huonosti huollettuja ilmastointilaitteita. Ilmastointilaitteiden suodattimet on puhdistettava ja vaihdettava säännöllisesti. Jos näin ei tehdä, altistut tunkkaiselle ilmalle, joka on täynnä mikrobeja ja bakteereja. Ilmastointilaite muuntaa kuuman ilman kylmäksi tai kierrättää huoneilmaa. Jos ilmastointilaitteeseen tuleva ilma on täynnä mikrobeja ja suodattimet ovat likaisia, nämä mikrobit leviävät huoneeseen. Huonosti huollettu ilmastointilaite ja kosteuden kertyminen voivat myös edistää homeen kasvua, mikä aiheuttaa epämiellyttävää hajua ja allergioita. Ainoa tapa välttää nämä riskit on huoltaa ilmastointilaitetta säännöllisesti.

Merkittävä vaikutus ympäristöön

Ilmastointijärjestelmien intensiivinen käyttö lisää rakennusten hiilijalanjälkeä merkittävästi. Näiden järjestelmien vaatiman sähkön tuotanto aiheuttaa usein huomattavia CO2-päästöjä, erityisesti alueilla, joilla energiantuotanto perustuu fossiilisiin polttoaineisiin. CO2:n lisäksi ilmastointijärjestelmät ovat vastuussa merkittävistä kasvihuonekaasupäästöistä. Joillakin laitteissa käytetyillä kylmäaineilla on korkea ilmaston lämpenemispotentiaali. Ilmastointilaitteiden laajamittainen käyttö edistää ilmaston lämpenemistä ja voimakkaampien sääilmiöiden yleistymistä. Tätä vaikutusta ei pidä tarkastella yksittäisen laitteen näkökulmasta, vaan on huomioitava kaikki maailmanlaajuisesti toimivat ilmastointijärjestelmät.

Vaikutus sähkölaskuun

Ilmastointilaitteen sähkönkulutus voi yllättää sinut, sillä ilmastointilaitteen täysimittainen käyttö kolmen kuukauden ajan voi nostaa sähkölaskusi korkeaksi!

Ilmastointilaite kuluttaa paljon energiaa, ja voit katua ostosta ensimmäisen laskun jälkeen. Muista, että ilmastointilaitteen kulutus riippuu sen tehosta.

Ilmastointilaitteen asentaminen vaikuttaa merkittävästi sähkölaskuusi!

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

- Advertisment -

Am beliebtesten