Aloe tai agave on mehikasvi, joka tuli meille Afrikan mantereen kuivilta alueilta. Eksoottisen näköinen kasvi erottuu vaatimattomuudestaan ​​ja monista lääkeominaisuuksistaan, jotka ovat tehokkaita vain asianmukaisella hoidolla ja ravitsemuksella. Erityinen rooli tässä tapauksessa on oikein valitulla maaperällä aloelle.

Miksi on tärkeää valita oikea maaperä aloelle?
Luonnossa aloe kasvaa kuivilla alueilla, joissa on kuuma ja vähän sataa. Maaperät ovat pääasiassa köyhdytettyä savea tai hiekkaista, mikä päästää kosteuden läpi sen sijaan, että se pysyy. Siksi mehikasvit pakotetaan keräämään vettä lehtiinsä ja käyttämään sitä sitten säästeliäästi.

Kuten muut mehikasvit, kuten kaktukset, haworthia ja aloe vera, aloe vera ei pidä vettä sisältävistä ympäristöistä. Jotta kasvi juurtuisi ja kehittyisi täysin kotona, sen on luotava lähellä luonnollisia olosuhteet, toisin sanoen valmistella maaperä oikein aloelle. Ensinnäkin sen on oltava hyvin valutettu.

Edes hyvä hoito ei voi kompensoida maaperän sopimatonta koostumusta. Loppujen lopuksi rikkaan kemiallisen koostumuksen omaavien lehtien täysi kehitys, jotka ovat erityisen tärkeitä lääkkeiden ja kosmeettisten valmisteiden valmistuksessa, riippuu kasvin juurien tilasta. Siksi on tärkeää tietää, mikä maaperä sopii aloelle.

Mitkä ovat merkit, jotka osoittavat, että maaperä on valittu väärin?
Jos kasvi viihtyy ruukussa, sen ulkonäkö on houkutteleva: lehdet ovat meheviä, joustavia ja koko pituudeltaan kirkkaan vihreitä maalattuja.

Jos aloen maaperää ei ole valittu oikein, huomaat tämän pian istutuksen jälkeen. Kasvi kehittyy hyvin hitaasti tai lakkaa kasvamasta huolellisesta hoidosta huolimatta. Melko usein lehtien päät alkavat kellastua ja kuivua, ja kukan koristeellinen vaikutus menetetään. Tässä tapauksessa kasvi on siirrettävä toiseen maaperään. Löydät alta, millaiseen maahan aloe istutetaan.

Millaisen maaperän koostumuksen tulisi olla avoimeen maahan istutettavaksi?
Monet aloittelevat puutarhurit ovat kiinnostuneita siitä, millaista maaperää aloelle tarvitaan istutettaessa avoimeen maahan. Periaatteessa maaperän koostumus on sama kuin ruukussa. Siksi kukkapenkissä aloe veran maaperän tulee olla ilmavaa: löysää, vettä hylkivää ja hengittävää. Sen ei pitäisi olla tiheä, koska se yksinkertaisesti tuhoaa kasvin. Luonnollinen ilmanvaihto maaperässä häiriintyy, mikä johtaa lehtien kellastumiseen ja kuihtumiseen.

Jos kevät on aikainen ja lämmin alueella, kasvi voidaan viedä ulos tai istuttaa kukkapenkkiin toukokuun lopussa. On tärkeää, että päivälämpötila ei laske alle +25 astetta ja yölämpötila – +12 astetta. Sinun tulee valita oikea laskeutumispaikka. Sen pitäisi olla:

hyvin valaistu, mutta ei suorassa auringonvalossa;
korkeampi kosteuden pysähtymisen estämiseksi, muuten kasvi mätänee;
hiekkainen.
Huomio. Jos maassa ei ole tarpeeksi hiekkaa, voit lisätä sitä ja kaivaa sitten alue mehikasvien istutusta varten.
Mikä maaperä on parempi aloen istuttamiseen kotona?
Ensimmäinen kysymys, joka herää ennen mehikasvin istutusta, on, millaista maaperää aloelle tarvitaan kotona. Sille on tarpeen valmistaa maaseos, jonka koostumus on lähinnä sen luonnollista elinympäristöä.

On myös tärkeää kiinnittää huomiota maaperän happamuuteen. Mehikasvi rakastaa neutraalia tai lievästi hapanta ympäristöä – pH-alueella 6,5–7,1. Mutta tärkein edellytys aloe veraa kasvatettaessa on varmistaa hapen pääsy juurille. Muuten kasvi ei kehity ja todennäköisesti kuolee. Maaperän irrotusaineet voivat olla:

hieno sora;
vermikuliitti tai perliitti;
rikki tiili;
puuhiili.

Sukulentille vaadittu koostumus on sekoitus seuraavista komponenteista:

turve maa;
lehtipuumaa;
karkea hiekka;
humus.
Kaikki komponentit sekoitetaan suhteessa: 2:1:1:1. Aloe-alustalla täytetyn ruukun poikkileikkauksen tulisi näyttää tältä (alhaalta ylös):

ensimmäinen kerros on 2-2,5 cm paksuinen salaojitus;
keskikerros – maaperän seos;
pintakerros on soraa tai karkeaa hiekkaa.
Tärkeä! Turve ei sovellu alustalle, koska se lisää happamuutta ja tällä on masentava vaikutus aloen juurijärjestelmään. Substraatti ei saa olla ravitseva, tärkeintä on, että kosteus ei pysähdy siihen.
Kuinka valita oikea valmis maa
Ostettu maaperä aloitteleville puutarhureille on ihanteellinen ratkaisu. Se sisältää jo kaikki tarvittavat aineet vaadituissa suhteissa. Valmis substraatti voidaan ostaa mistä tahansa erikoisliikkeestä. Tässä tapauksessa sinun ei tarvitse tuhlata aikaa kaikkien tarvittavien komponenttien keräämiseen ja valmisteluun.

Mutta ostettaessa on tärkeää kiinnittää huomiota alustan koostumukseen. Sen tulee sisältää riittävä määrä salaojituskomponentteja, esimerkiksi hiekkaa tai humusta. Tässä tapauksessa typpeä tulisi olla vähän. On myös huomattava, että aloe vaatii maaperän neutraalia happamuutta.

Yleensä valmiissa seoksessa kaikkien komponenttien suhteet noudatetaan ihanteellisesti. Alusta on jo desinfioitu ja valmis istutettavaksi siihen. Tämä on valmiiden seosten tärkein etu. Mutta on yksi melko vakava miinus. Ostettu maa sisältää turvetta. Se voi olla korkea tai matala.

Jos alustassa on hallitseva turve, maaperä tiivistyy melko nopeasti. Tämän vuoksi maaperä lakkaa pian päästämästä riittävästi kosteutta ja ilmaa läpi. Kun alustassa on paljon turvetta, juuret saavat aluksi normaalisti kosteutta ja ”hengittävät”. Mutta vähitellen maaperä alkaa tiivistyä niin, että maapallon kasteleminen vedellä on vaikeaa. Tämä on otettava huomioon käytettäessä ostettuja seoksia.

Kuinka tehdä maaperää aloelle omin käsin
Jos et halua tai sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää ostettua multaa, voit tehdä sen itse. Tämä on vieläkin edullisempi vaihtoehto, koska komponenttien määrää voidaan säätää. Mutta sinun on tiedettävä, millaista maaperää aloelle tarvitaan. Myös seuraavat säännöt on otettava huomioon:

on suositeltavaa olla käyttämättä turvetta;
valmiin alustan tulee päästää ilmaa läpi hyvin;
happamuuden tulee olla neutraalia tai lievästi hapanta.
Alustan tulee koostua lehtimaasta, humuksesta ja savesta. Kaikki komponentit otetaan yhtä suuriin osiin. Voit tehdä maaseoksesta kevyemmän ja ilmavamman lisäämällä perliittiä, karkeaa hiekkaa, jauhettuja kuoria tai paisutettua savea.

Istutussäiliön pohjalle on ehdottomasti asetettava salaojituskerros hienoksi murtunutta tiiltä, ​​murskattua kiveä, kiviä tai paisutettua savea. Tämän jälkeen voit täyttää alustan.

Kasvien valmistelua ja uudelleenistutusta koskevat säännöt
Ennen istutusta sinun tulee tutustua useisiin sääntöihin, joita on noudatettava:

Jotta pensas kehittyisi normaalisti, uuden ruukun on oltava vähintään 20% suurempi kuin edellinen.
Istutukseen on suositeltavaa käyttää savi- tai muoviruukkuja. Saviset ovat edullisempia, koska ne säilyttävät hyvin savipallon lämpötilan. Mutta muoviset ovat paljon halvempia.
Istutuksen aikana sinun on kiinnitettävä huomiota siihen, kuinka juurijärjestelmä on kasvanut: syvyyteen tai leveyteen. Tätä tulisi käyttää lähtökohtana ruukun kokoa valittaessa (syvempi tai leveämpi).
Jos uudelleenistutukseen käytetään vanhaa ruukkua, se on pestävä ja desinfioitava perusteellisesti.

Elinsiirtosäännöt :

Kasvi poistetaan ruukusta erittäin huolellisesti, jotta juurijärjestelmä ei vahingoitu. Voit tehdä tämän ottamalla pääkuvan ja kääntämällä potin ympäri.
Juuret puhdistetaan perusteellisesti vanhasta maaperästä. Jos savipala on liian tiivis, se tulee liottaa huoneenlämpöisellä vedellä.
Sairaat ja vaurioituneet juuret on leikattava pois. Sen jälkeen leikatut alueet ripottelevat murskatulla hiilellä.
Uusi potti valmistellaan. Kasvi istutetaan uudelleen ja peitetään alustalla.
Ensimmäisinä päivinä istutettua pensasta ei pidä kastella. On myös suositeltavaa pitää se varjossa.
Kun istutat ja istutat aloea uudelleen, sinun on kiinnitettävä huomiota substraatin laatuun. Sinun on myös muistettava viemäröinti. Jos maaperä on kotitekoista, kaikki komponentit on desinfioitava, jotta kasvi ei sairastu. Jos kaikkia suosituksia noudatetaan, aloe kehittyy hyvin ja nopeasti.

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

- Advertisment -

Am beliebtesten