KotiPuutarhuri8 yksinkertaista vinkkiä raparperin korjuuseen

8 yksinkertaista vinkkiä raparperin korjuuseen

Vinkkejä raparperin keräämiseen

Tuore raparperi on kevään herkku, joka on herkullista lisättynä hilloihin, hyytelöihin ja mansikka-raparperipiirakkaan.

Voit kasvattaa tätä vihannesta itse, mutta jos haluat saada suurimmat ja herkullisimmat raparperinvarret, sinun on hallittava raparperin keräämisen taito.

Nämä vinkit auttavat sinua keräämään suuren sadon varsia vaarantamatta kasvien terveyttä: ajankohdan valinnasta tuoreen raparperin säilyttämiseen.

Raparperin varsia voi syödä jopa raakana, mutta lehdet ovat myrkyllisiä ihmisille ja eläimille.

Tärkeää

Raparperin varsia voi syödä jopa raakana, mutta lehdet ovat myrkyllisiä ihmisille ja eläimille.

1. Ole kärsivällinen

Raparperikasvit ovat monivuotisia kasveja, jotka kasvavat suhteellisen hitaasti, ja niiden kerääminen ennen kuin ne ovat täysin kypsiä, voi heikentää kasveja ja hidastaa kasvua.

Taimista kasvatettu raparperi voidaan kerätä toisena vuonna, vuosi istutuksen jälkeen. Kuitenkin, jos kasvatat raparperia siemenistä, odota, kunnes kasvit ovat vähintään kolme vuotta vanhoja ennen sadonkorjuuta.

2. Tiedä, milloin kerätä satoa

Yksi raparperin hienoista ominaisuuksista on, että varsia voi kerätä keväällä, kauan ennen kuin useimmat muut puutarhakasvikset alkavat tuottaa hedelmää.

Pohjoisella pallonpuoliskolla raparperikausi alkaa yleensä huhtikuussa tai toukokuussa ja kestää kesäkuun loppuun asti. Raparperi jatkaa kasvuaan kesällä ja syksyllä, mutta on parasta lopettaa kasvien kerääminen heinäkuun alkuun mennessä, koska kesällä varret voivat muuttua puumaisiksi ja kasveilla on aikaa palautua ennen talven saapumista.

3. Älä huoli varren väristä

Kun useimmat ihmiset ajattelevat syötävää raparperia, he ajattelevat pitkiä, rapeita, kirkkaanpunaisia tai vaaleanpunaisia varsia.

Kuitenkin varren väri ei osoita, onko raparperi kypsä. Eri raparperilajikkeilla on eriväriset varret, ja raparperia voidaan kerätä myös vaaleilla varsilla.

4. Etsi kypsyyden merkkejä

Paras tapa tietää, onko raparperi kypsä, on mitata raparperin varret.

Kypsien raparperinvarsien tulisi olla vähintään 25 senttimetriä pitkiä (ilman lehtiä), mutta voit kerätä myös pidempiä varsia. Kasvaessaan raparperi kehittää aromiaan, ja pidemmillä varsilla on usein parempi maku.

Terveiden raparperinvarsien tulisi olla myös rapeita, kiinteitä ja pulleita. Pehmeät tai vaurioituneet varret voi leikata ja kompostoida, mutta ohuet tai karvaiset varret tulisi jättää kasviin. Matalakasvuiset varret tarvitsevat yleensä enemmän aikaa kasvuun, mutta ne voivat myös viitata siihen, että kasvi on heikko ja tarvitsee aikaa toipumiseen ennen seuraavaa sadonkorjuuta.

5. Käytä ”Kierto ja vedä” -menetelmää

Yksi yleisimmistä virheistä, joita viljelijät tekevät raparperin keräämisessä, on varren katkaiseminen veitsellä.

Raparperin varsien katkaiseminen voi tehdä kasveista alttiimpia tuholaisille ja taudeille, kuten kruunulahtautumiselle. Lisäksi leikattuja varsia ei kasva uudelleen, ja ne voivat ohjata kasvin energian uusien varsien tuottamisen sijaan.

Sen sijaan, että katkaisit varret, kerää raparperi tarttumalla varteen maanrajasta ja kiertämällä sitä kevyellä vetoliikkeellä. Varren tulisi irrota helposti kasvin juuresta hiljaisella napsahduksella. Jos varsi ei irtoa helposti, siirrä käsi lähemmäs maanrajaa ja vedä uudelleen. Tämän ”kierto ja vedä” -menetelmän käyttö on hyödyllisempää raparperikasveille ja kannustaa niitä tuottamaan enemmän varsia tulevia satoja varten.

6. Rajoita satoasi

Kuten useimmat vihannekset ja yrtit, raparperikasvit voivat heikentyä ja lakata kasvamasta, jos niitä kerätään liikaa.

Vältäksesi tämän ongelman, jätä aina vähintään kolmasosa-puolet kasvin varsista vahingoittumattomiksi ja odota, että kasvi kasvattaa lisää varsia ennen seuraavaa sadonkorjuuta. Muista myös, että nuoria kasveja ei tule kerätä yhtä aggressiivisesti kuin vanhoja, juurtuneita raparperikasveja.

7. Poista lehdet

Heti sadonkorjuun jälkeen leikkaa raparperin lehdet varsilla terävällä veitsellä.

Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa kerättyjen raparperinvarsien ennenaikaisen kuihtumisen. Vaikka raparperin lehtiä ei missään tapauksessa pidä syödä, ne voidaan kompostoida turvallisesti.

8. Säilytä sato oikein

Tuoreet raparperinvarret voidaan säilyttää perforoidussa pussissa jääkaapin vihanneslaatikossa kolme-neljä viikkoa, mutta älä pese niitä ennen käyttöä.

Pidemmän säilytyksen takaamiseksi raparperi voidaan pakastaa tai säilöä ja säilyttää ruokakomerossa. Jos aiot käyttää raparperia mansikka-raparperipiirakan valmistamiseen, pakasta raparperinvarret, jotta sinulla on paljon raparperia käsillä, kun mansikkakausi alkaa kesäkuussa.

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

- Advertisment -

Am beliebtesten