KotiReseptitSuurikukkainen neidon silmä

Suurikukkainen neidon silmä

Lähde

Suurikukkainen neidon silmä (Coreopsis grandiflora) on yksi monista puutarhakelpoisista lajeista neidon silmä -suvussa .

Tämä monivuotinen kasvi on kotoisin Pohjois-Amerikan kuivilta preerioilta ja metsistä, ja siksi se on suosittu laji, kun luodaan luonnollista preeriaa tai preeriapenkkejä.

Yksinkertaiset tähtimäiset kukat, jotka ovat antaneet sille myös nimityksen ”kaunis naama” tai ”kaunis silmä”, viittaavat siihen, että se kuuluu päivänkakkaroiden (Asteraceae) heimoon.

Kasvu

Coreopsis suurikukkainen muodostaa pensasmaisia rönsyjä, joilla on pystyt varret, ja saavuttaa 40-80 senttimetrin korkeuden.

Lehdet

Coreopsis grandiflora -kasvin lehdet ovat supratrofisia ja muodoltaan pitkänomaisia tai suikean muotoisia. Ne sijaitsevat useammin tyvellä, ja varren ylemmässä kolmanneksessa on yleensä vain vähän tai ei lainkaan lehtiä.

Kukinta

Coreopsis grandiflora kukkii väsymättömästi kesäkuusta lokakuuhun. Sen keltaiset kukinnot huojuvat pystyjen varsien päissä ja muodostavat putkimaisten kukkien keskuksen ympärille asetettujen sädekukkien seppeleen.

Joissakin lajikkeissa keskellä olevat sädekukat ovat punertavia tai ruskehtavia, ja jotkin kukat ovat myös puolimarginaalisia tai froteisia.

Niitä pidetään arvokkaana mehiläisten ja hyönteisten laitumena.

Yksikukkaisten lajikkeiden lisäksi suurikukkaisten neitosilmujen joukossa on myös terrierimäisiä edustajia.

Hedelmät

Jos hedelmöittyneiden kukkien annetaan kypsyä, syntyy monitahoisille kasveille tyypillisiä pitkänomaisia siemenkoteloita.

Sijainti

Muista antaa suurikukkaiselle neidonsilmälle paikka aurinkoisella paikalla puutarhassa. Coreopsis suurikukkainen asettaa näyttävän korostuksen aurinkokeltaisilla kukillaan, varsinkin kun sitä käytetään suuremmissa tuffiineissa.

Muut preeriaperennat, kuten intialainen nokkonen, musta akaasia, echinacea, Echinacea purpurea, phlox, siniruutu ja koristeheinät ovat ihanteellisia kumppaneita.

Myös suurikukkainen neidonkukka saa viehätyksensä suuremmissa ruukuissa.

Maaperä

Coreopsis suurikukkainen suosii löyhää, humus- ja ravinteikasta multaa. Raskas, tiivistynyt maaperä ei sovellu, sillä ahdekaunokki ei siedä ylikastelua.

Istutus

Ihannetapauksessa suurikukkainen coreopsis istutetaan keväällä 40 senttimetrin etäisyydelle muista kasveista.

Ryhmäistutuksiin lasketaan noin kuusi kasvia neliömetriä kohti. Ohutta maata on rikastettava kompostilla, jotta suurikukkaisen neitosilmän suuret ravinnetarpeet voidaan kattaa.

Hoito

Kunnes perenna on kasvanut, on huolehdittava siitä, että maa ei kuivu. Korkeammat yksilöt ja lajikkeet, joilla on terttukukka, ovat joskus hieman heikkoja. Tällöin isokukkainen coreopsis kannattaa sitoa etukäteen seipäisiin tai tukea hillitysti perennatukirenkailla. Nuutuneet kukat kannattaa leikata säännöllisesti pois, jotta niiden ulkonäkö säilyy ja energiaa kuluttavat siemenet eivät pääse laskeutumaan.

Vaikka tämä on vaikeaa: leikkaa kasvit lähellä kukinta-ajan loppua takaisin maahan. Näin säästät kukkivan perennan energiaa ja se voi lähteä talvilomalle hyvin kypsyneenä.

Umputtaminen

Coreopsis grandiflora -perennan poikkeuksellinen kukintavimma takaa, että perenna ehtyy suhteellisen nopeasti. Siksi ne kannattaa korjata keväällä vähintään kerran kolmessa vuodessa, jakaa juuret ja istuttaa ne uuteen multaan.

Lajikkeet

Coreopsis grandiflorasta on monia hyväksi todettuja lajikkeita: ’Early Sunrise’ -lajikkeella on keltaiset puolimarginaaliset kukat, ja se kasvaa noin 45 senttimetrin korkuiseksi.

Keltainen yksikukkainen Christchurch-lajike kasvaa tiiviisti 50 senttimetrin pituiseksi ja on erittäin elinvoimainen. ’Sun Child’ kasvaa noin 40 senttimetrin korkuiseksi ja sillä on keltainen kukkaseppele, jonka keskellä on punainen korostus. ’Sunray’ tekee vaikutuksen puoliksi reunimmaisilla keltaisilla kukkapomponeilla, ja se kasvaa 70 senttimetrin korkuiseksi. Pensasmainen yksikukkainen lajike ’Schnitgold’ on nimensä veroinen ja sopii erinomaisesti maljakon koristeluun. Se kasvaa noin 50 senttimetrin korkuiseksi.

Coreopsis suurikukkainen ’Sonnenkind’ on vain 40 senttimetriä korkea, hieman matalakasvuisempi lajike kuin Maiden-eye suurikukkainen.

Jakelu

Coreopsis largeiflorum voidaan kasvattaa joko kylvämällä, leikkaamalla tai jakamalla kasvi.

Kylvettäessä kannattaa esikasvattaa maaliskuusta alkaen, sillä kukat ilmestyvät yleensä ensimmäisenä vuonna.

Pistokkaita varten juuriversot erotetaan keväällä ja jätetään juurtumaan ruukkuihin, joissa on mullan seos.

Taudit ja tuholaiset

Valitettavasti etanat rakastavat Coreopsis grandifloraa. Lisäksi kirvoja ja härmäsientä voi joskus esiintyä suuria määriä epäsuotuisissa sääolosuhteissa.

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Am beliebtesten