KotiPuhdistusvinkitPesukone: asiantuntijat suosittelevat, että ei käytetä tiettyä pesuainetta

Pesukone: asiantuntijat suosittelevat, että ei käytetä tiettyä pesuainetta

Oikean pesuaineen valinta on erittäin tärkeää, jos haluamme, että pyykki ei vain tuoksu hyvältä vaan myös on todella puhdasta pesukoneessa pesemisen jälkeen.

Se ei kuitenkaan ole niin helppoa, sillä pesujauheen lisäksi hyllystä löytyy myös nestemäistä pesuainetta ja pieniä pyykinpesuaineastioita tai -korkkeja.

Mutta mikä näistä pesuaineista on paras pesuun?

Jauhe vai nestemäinen pesuaine? Edut ja haitat

Itse asiassa molemmilla pesuaineilla on omat etunsa ja haittansa.

Tuotteiden käyttö riippuu kuitenkin ensisijaisesti kuluttajan tarpeista.

Riippuen siitä, mitä pesuaineelta halutaan, kannattaa valita jompikumpi.

Pesujauhe

Pesujauhe on erittäin helppokäyttöinen. Jauhemuoto helpottaa annostelua, ja siksi sen säilyvyys on pitkä. Astiaa tai mittalusikkaa ei kuitenkaan aina ole mukana.

Pyykin siisteys

Pesujauhe sisältää tietyn määrän valkaisuainetta, jonka sanotaan antavan loistavia tuloksia erityisesti vaaleiden liinavaatteiden pesussa, ja se on hyödyllinen myös itsepäisten tahrojen poistamisessa.

Valkaisuaine aktivoituu kuitenkin vasta noin 60 °C:n lämpötilassa, joten se on tehokkaampi kestävämmille kankaille, kuten vuodevaatteille tai pyyhkeille.

Pesuaineen jauhemainen koostumus voi myös aiheuttaa valkoisen jauheen jäämiä vaatteisiin tai pesukoneeseen. Annostus on tärkein asia!

Ympäristönäkökohta

Useimmilla tehopesuaineilla tai yleispesuaineilla on parempi pesuteho, ne kuormittavat vähemmän jätevedenpuhdistamoja eivätkä ne sisällä säilöntäaineita, mikä puhuu pyykinpesuaineen puolesta ympäristönäkökulmasta. Jos kuitenkin haluat hyödyntää valkaisuaineen täyden tehon, sinun on pestävä yli 60 °C:n lämpötilassa, mikä puolestaan lisää ympäristövaikutuksia. On kuitenkin olemassa myös pyykinpesuaineita, joissa ei ole valkaisuainetta.

Nestemäinen pesuaine

Monet kotitaloudet käyttävät mieluummin nestemäistä pesuainetta vaatteiden puhdistamiseen. Valintamyymälöiden hyllyiltä löytyy yleensä pulloja, joissa on annostelija korkkina, mikä helpottaa pesuaineen käyttöä.

Nestemäisiä pesuaineita on nykyään saatavana myös pieninä geelimäisinä tyynyinä, joita kutsutaan ”kapseleiksi”, ”kapseleiksi” tai ”levyiksi”.

Tämä helpottaa annostelua huomattavasti.

Pyykin siisteys

Nestemäiset pesuaineet sisältävät usein pinta-aktiivisia aineita, jotka auttavat poistamaan lian ja rasvan myös alhaisemmissa lämpötiloissa.

Ne eivät kuitenkaan aina toimi yhtä luotettavasti kuin vahvat pesuaineet, koska ne sisältävät valkaisuainetta.

Kevyesti likaantuneessa pyykissä, jossa ei ole itsepintaisia tahroja tai värjäytymiä, pesuaine hoitaa kuitenkin tehtävänsä luotettavasti ja ennen kaikkea jättämättä jäämiä vaatteisiin.

Ympäristönäkökohta

Koska nestemäisellä pesuaineella saadaan puhdas pesutulos myös alhaisissa pesulämpötiloissa, nestemäinen pesuaine sopii kevyesti likaantuneen pyykin pesuun 30 °C:ssa.

Tässä kannattaa kuitenkin valita nykyaikaiset pesulakit. Ne eivät sisällä säilöntäaineita, jotka ovat vaikeasti hajoavia vedessä ja siksi haitallisia ympäristölle.

Suositeltu pesuaine

Nyt tiedämme, että molemmilla pesuaineilla on hyvät ja huonot puolensa. Se on kaikki hyvin ja hyvä. Mutta kumpi on oikeastaan parempi?

On suositeltavaa käyttää pyykinpesuainetta sekä ekologisuuden että vaatteiden puhtauden kannalta . Korkeampien pesuaineominaisuuksiensa ansiosta se kattaa suurimman osan kuluttajien tarpeista ja hyödyttää myös planeettaamme.

Samaa jauhetta ei kuitenkaan kannata käyttää jokaiseen pesuun.

Sen sisältämä valkaisuaine voi aiheuttaa värin haalistumista, etenkin kun kyseessä on värillinen pyykki.

Värillistä pesuainetta on parasta käyttää jauheena.

Jos et silti halua luopua nestemäisestä pesuaineesta, on parempi käyttää nykyaikaisia pyykkikapseleita. Pienet geelipehmusteet eivät nimittäin sisällä säilöntäaineita.

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Am beliebtesten