KotiKotitalouden niksitAuringollemme tapahtuu jotain käsittämätöntä: auringonpilkkujen aktiivinen vyöhyke on jo 17 kertaa suurempi...

Auringollemme tapahtuu jotain käsittämätöntä: auringonpilkkujen aktiivinen vyöhyke on jo 17 kertaa suurempi kuin maan halkaisija

Tähdellemme on tapahtumassa jotain poikkeuksellista. Aurinko on saavuttanut aktiivisuuden huippunsa, joka tapahtuu yleensä kerran 11 vuodessa. Tänä vuonna auringon aktiivisuus ylitti kuitenkin kaikki odotukset.

Tähden liiallisen aktiivisuuden vuoksi Maa joutui jatkuvaan magneettisten myrskyjen kaistaleeseen. Tällä kertaa auringon aktiivisuus on kuitenkin poikkeuksellisen korkea. Eikä ole ollut sellaista magneettimyrskyä, joka iski Maahan nyt 165 vuoteen.

 

 

Maailman media kirjoittaa tästä NASAn tietoihin viitaten.

Samanvoimainen magneettinen myrsky, nimeltään ”Carrington-tapahtuma” (nimetty brittiläisen tähtitieteilijän Richard Carringtonin mukaan, joka havaitsi Auringossa voimakkaan leimahduksen, joka aiheutti jättiläismäisen koronaalimassan irtoamisen), tapahtui 1. syyskuuta 1859.

Se aiheutti lennätinvian kaikissa osissa maapalloa. Maapallolla sitten puhjenneen magneettimyrskyn voimasta voidaan todistaa silminnäkijöiden kuvaamat napavalot, jotka näkyivät jopa Karibialla.

Eli jotain vastaavaa on nyt tapahtumassa. Auringon aktiivisten pisteiden pinta-ala, jotka ovat sulautuneet lähes yhdeksi valtavaksi pisteeksi, on jo ylittänyt planeettamme halkaisijan 17 kertaa ja jatkaa kasvuaan. Näissä paikoissa esiintyy silloin tällöin välähdyksiä, jotka ovat jo johtaneet vakaviin navigointi- ja viestintäongelmiin.

Näin ollen Starlink-satelliitit, jotka tarjoavat satelliittiviestintää kaikkialla planeetalla, eivät kestäneet raivoavan magneettikentän kuormitusta. Starlinkin omistaja Elon Musk ilmoitti työskentelevänsä äärirajoille lauantaina 11. toukokuuta. Ja sunnuntaina yhteys Starlinkistä katkesi.

Lisäksi monet navigointityökalut lakkasivat toimimasta. Yleisesti ottaen voimakkaan magneettimyrskyn aiheuttamat vahingot tuntuvat paljon pahemmalta kuin 165 vuotta sitten tapahtuneen ”Carringtonin tapahtuman” aikana. Loppujen lopuksi ihmiskunta on nykyään paljon enemmän riippuvainen teknisistä keinoista.

Revontulien osalta ne näkyvät myös keskimmäisillä ja jopa matalilla leveysasteilla. Erityisesti taivas Ukrainan yllä muuttui punaiseksi. Kaupungeissa tämä ei ole erityisen havaittavissa taivaan valonsaasteiden vuoksi, mutta maaseudulla monilla on nyt mahdollisuus ihailla revontulia.

 

Samaan aikaan tähtitieteilijät sanovat, että magneettinen myrsky jatkuu ainakin maanantaihin ja tiistaihin, 13. ja 14. toukokuuta. Ja sitten meillä voi olla lyhyt tauko, jos uutta epidemiaa ei esiinny tänä aikana.

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

- Advertisment -

Am beliebtesten