KotiKeittiöniksitKeltaistuvatko ja kuihtuvatko violetit lehdet? Näin voit palauttaa sen terveyden

Keltaistuvatko ja kuihtuvatko violetit lehdet? Näin voit palauttaa sen terveyden

3. 7. 2024 (Kuva: shutterstock/IH82).

Violetti eli senpolia on erittäin suosittu kasvi, joka tuo väriä monelle ikkunalaudalle.Sen hoitovaatimukset eivät ole kovinkaan vaikeat, minkä vuoksi niin monet haluavat kasvattaa sitä.Valitettavasti jopa näennäisen helposti kasvatettavat kasvit voivat joskus aiheuttaa ongelmia.Jos afrikkalaisviolettisi kuihtuu tai sen lehtiin muodostuu keltaisia täpliä, ota selvää, miten se voidaan estää tehokkaasti.

Afrikkalainen orvokki on ruukkukasvi, joka on voittanut värikkäiden kukkien ystävien sydämet, jotka voivat koristella ikkunalaudoitusta ympäri vuoden.Se on suhteellisen helppohoitoinen, jopa aloittelija pystyy siihen.Mutta entä jos helposti kasvatettava kukka alkaa kuihtua tai sen lehtiin tulee keltaisia täpliä? Voit olla varma, me tiedämme vastauksen.

Miksi afrikkalaisella orvokilla on keltaiset lehdet? Tämä on seurausta yksinkertaisesta virheestä

Afrikkalainen orvokki on kotoisin Itä-Afrikan vuoristoalueilta.Viehättävyytensä ja suhteellisen helpon viljeltävyytensä ansiosta se on voittanut monien ihmisten sydämet kaikkialla maailmassa.Eihän mikään tuo niin paljon iloa kuin kukka, joka voi kukkia ympäri vuoden.

Yksi tämän kasvin erityispiirteistä ovat lehdet, jotka saavat pehmeän ja samettisen luonteen.Juuri niihin voi joskus kehittyä keltaisia täpliä, jotka johtavat kudoksen kuolemaan. Tämä ei ainoastaan näytä ruman näköiseltä vaan myös heikentää kasvia.Miksi näin tapahtuu?

Ratkaisu on yksinkertaisempi kuin luuletkaan.Se on kastelun yhteydessä näiden karvaisten lehtien kasteleminen.Hätäinen tai hetkellinen huolimattomuus kasvin vedensaannin suhteen voi johtaa siihen, että lehdet kastuvat ja sitten niihin ilmestyy keltaisia täpliä.

Valitettavasti tätä yksinkertaista virhettä ei ole niin helppo välttää tämän kasvin kohdalla, sillä tiheä lehvistö lähellä kasvualustaa ei tee tehtävästä yhtään helpompaa.Afrikkalaisille orvokeille suositellaankin kastelua alhaaltapäin asettamalla ruukku ja kasvi vedellä täytettyyn astiaan.Tämä on yksinkertainen ja tehokas tapa estää suosikkikasvisi lehtien kellastuminen.

Nuutuvien orvokkien syyt ja niiden hoitaminen

Lehtien keltaisten täplien lisäksi myös kuihtuminen voi olla yleinen ongelma. Tämä voi johtua paitsi lehtien kastumisesta, myös ylikastelusta. Se on yksi yleisimmistä syistä afrikkalaisen orvokin huonoon kuntoon.Kyllä, kostea mutta ei voimakkaasti vettynyt kasvualusta on tärkeää tälle kasville.Jos se on jo märkä, sen on annettava kuivua.

Lehtien kuihtuminen voi johtua myös väärästä lämpötilasta. Epäsopiva lämpötila, mikä se on? Afrikkalaiset orvokit kasvavat parhaiten, kun lämpömittari näyttää 20-25 celsiusastetta.Pienemmät arvot voivat johtaa kuihtumiseen.On totta, että tällaisia lämpötiloja on nykyisin vaikea saavuttaa, mutta tämäkin on pidettävä mielessä.Varsinkin, kun alhaisempiin arvoihin voi vaikuttaa muun muassa veto.

On myös muistettava, että kuihtuminen voi johtua myös harmaahomeesta, jolloin on toimittava välittömästi.Tätä varten on hyvä poistaa kaikki saastuneet kasvin osat ja ruiskuttaa se sienitautien torjunta-aineella.On myös suositeltavaa tarjota orvokille parhaat mahdolliset olosuhteet, jotta se voi palata hyvään kuntoon.Myös muut tuholaiset ja taudit, jotka voivat myös aiheuttaa lehtien kuihtumista tai kellastumista, olisi otettava huomioon.

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Am beliebtesten