KotiMielenkiintoinenSlovakiassa on alkanut kasvaa erittäin myrkyllinen kasvi.Jos syöt palan, sinulle käy näin

Slovakiassa on alkanut kasvaa erittäin myrkyllinen kasvi.Jos syöt palan, sinulle käy näin

Näinä päivinä aluettamme elävöittävät punaisen ketohanhiksen (lat.Digitalis Purpurea), jotka pistävät heti silmään loistavalla värillään.Tämän viehättävän julkisivun takana piilee kuitenkin vaara.Punainen ketohanhikki on erittäin myrkyllinen ja aiheuttaa vakavan terveysriskin erityisesti lapsille, joita sen kauniit kukat houkuttelevat.

Kaksi milligrammaa riittää: Oireet voivat ilmetä kahden päivän kuluttua

Tämän kasvin minkä tahansa osan nauttiminen kahdesta kolmeen grammaa voi olla hengenvaarallista, ja jopa 100 kertaa pienempi annos aiheuttaa vakavia oireita.Myrkylliset annokset alkavat jo kahdesta viiteen milligrammaa.Jopa käsikosketus kasvin mehun kanssa ja sen jälkeinen kosketus ruokaan voi aiheuttaa terveysriskin.Myrkytysoireita, kuten voimakasta oksentelua, näköhäiriöitä, sydämen rytmihäiriöitä ja hengitysvaikeuksia, voi ilmetä kahden päivän kuluttua.Myös nopeita allergisia reaktioita voi esiintyä kosketuksessa kasvin kanssa.

Puutarhojen ja metsien kauneus riskillä

Punainen sormustinkukka, joka tunnetaan myös nimellä verijuuri, on kaksivuotinen kasvi, joka kuuluu plantaaniheimoon ja voi kasvaa 60-180 cm korkeaksi.Se on sitkeä ja kestää jopa -35 asteen lämpötiloja.Se kukkii kesäkuusta elokuuhun, ja sitä tavataan aurinkoisilla aukeilla, kallioisilla rinteillä ja metsissä.Sen slovakinkielinen nimi tulee kukkien muodosta, joka muistuttaa sormustinta.Myrkyllisyydestään huolimatta sitä käytetään kansanlääkinnässä, homeopatiassa ja lääketeollisuudessa.

Oikein käsiteltynä lääke, väärin käsiteltynä myrkkyä

Ristomataran vaikuttavat aineet uutetaan sen lehdistä (Folium digitalis purpureae), ja niistä valmistetaan tärkeitä lääkkeitä sydänongelmista kärsiville potilaille.Nämä vain lääkärin määräämät lääkkeet on tarkoitettu sydämen vajaatoiminnan hoitoon, pulssin säätelyyn ja sydämen epäsäännöllisen toiminnan tasapainottamiseen.Aiemmin tätä kasvia käytettiin kuitenkin yleisesti myrkkynä.

Vaikka punainen sormustinkukka rikastuttaa luontoamme kauneudellaan, on tärkeää muistaa sen vaaralliset ominaisuudet ja suhtautua siihen varoen.

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Am beliebtesten