KotiKotitalouden niksitMistä tietää, milloin valkosipuli on valmis korjattavaksi? Tässä on neljä tapaa tietää,...

Mistä tietää, milloin valkosipuli on valmis korjattavaksi? Tässä on neljä tapaa tietää, milloin valkosipuli korjataan

Oman puutarhasi valkosipuli varmistaa, että ”luonnollinen antibiootti” on todella terveellistä ja maukasta. Sen viljely ei vaadi paljon vaivaa ja sen ansiosta voit varastoida terveitä päitä koko talven ajan. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit kertoa, milloin sänkyyn istutettu valkosipuli on valmis korjattavaksi. Ajoitus riippuu siitä, onko kyseessä talvi- vai kevätlajike ja joistakin muista tekijöistä.

Milloin valkosipuli korjataan

Valkosipulin tarkkaa sadonkorjuupäivää on vaikea määrittää, koska paljon riippuu ilmasto-olosuhteista, lajikkeesta, taimien koosta ja kylvöajasta. Joitakin sääntöjä on kuitenkin noudatettava. Talviviljat eli syksyllä istutetut kasvit kaivetaan ensin ja kevätsato muutaman viikon kuluttua. Viileä, sateinen sää viivästyttää valkosipulin kypsymistä, ja isompien taimien kypsyminen kestää kauemmin. Tänä vuonna säät näyttävät varsin suotuisilta, joten voimme suunnilleen asettaa valkosipulin sadonkorjuupäivät:

  • Talvivalkosipuli korjataan heinäkuussa;
  • elokuussa kevätvalkosipulia.

Nämä päivämäärät ovat likimääräisiä ja riippuvat alueen ilmastosta. Joillakin alueilla talvisato on valmis sadonkorjuuseen kesäkuun loppuun mennessä, toisilla aikaisintaan heinäkuun puolivälissä. Sama koskee keväällä kasvatettuja lajikkeita, jotka joskus korjataan syyskuuhun asti. Siksi kasvin kasvu kannattaa pitää kurissa, jotta aromaattisten päiden kaivaminen voidaan aloittaa oikeaan aikaan.

Mistä tietää, milloin valkosipuli on valmis sadonkorjuuta varten?

Liian aikaisin korjattu valkosipuli on liian pientä ja kynsien määrä on usein suurempi kuin kynsien koko. Siksi on suositeltavaa odottaa hieman, mutta et myöskään voi liioitella. Liian kasvaneet sipulit alkavat räjähtää ja paljastavat ihoon piilossa olevat neilikat, jotka alkavat itää. Liian myöhään kaivetut vihannekset soveltuvat vain nykyiseen elintarvikekäyttöön; paljaita päitä ei voi säilyttää koko talvena. Mistä tietää, onko valkosipuli valmis korjattavaksi?

  • Jäljellä olevien siemenversojen, jotka päättyvät ilmaviin sipuleihin, tulee olla pystyssä;
  • muut versot ovat 30 % kuivia talvivalkosipulin osalta ja 50 % kuivia kevätvalkosipulin osalta;
  • Ajoitus: heinäkuun alku-puoli talvilajikkeille, heinäkuun loppu ja elokuu kevätlajikkeille;
  • Kaivetut valkosipulin sipulit ovat kohtuullisen kokoisia.

Valkosipulin keräämisen yleinen sääntö on, että on parempi korjata liian aikaisin kuin liian myöhään. Salaisuus on, etteivät sipulit räjähtää maan alla. Kaivaa valkosipuli varovasti, mieluiten haarukalla, jotta sipulit eivät vahingoitu. On parasta tehdä tämä kuivan kauden aikana, jotta kalakannat eivät altistu sienitaudeille kuivumisen aikana. Säilytä korjattua valkosipulia pimeässä, ilmavassa paikassa, jotta sipulit eivät kosketa toisiaan, ja käännä niitä muutaman päivän välein. Muutaman viikon kuluttua voit sitoa päät varreineen punoksiksi ja ripustaa ne.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Valkosipuli ”hengittää helpotuksesta”, kun annat sille tämän ainesosan. Keltaisista lehdistä ei tule jälkeäkään

Haluatko valkosipulin olevan kaunista? Istuta se aina näin

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Am beliebtesten