KotiReseptitKuinka kauan tähteitä voi syödä turvallisesti ja voiko niitä lämmittää useammin kuin...

Kuinka kauan tähteitä voi syödä turvallisesti ja voiko niitä lämmittää useammin kuin kerran?

Säilytä ja kuumenna tähteet asianmukaisesti ruokamyrkytyksen riskin vähentämiseksi

Jäämien syöminen voi olla hyvä tapa säästää rahaa, monipuolistaa ruokarepertuaaria ja vähentää ruokahävikkiä.

Mutta tähteiden syöminen voi olla myös riskialtista, koska nämä elintarvikkeet ovat jo altistuneet ympäristössä oleville bakteereille. Jos olet säilyttänyt ja lämmittänyt tähteet väärin, saatat altistaa itsesi mahdollisesti hengenvaaralliselle ruokamyrkytykselle.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi alkaa välttää tähteitä. Noudattamalla oikeita elintarviketurvallisuussääntöjä voit varmasti välttää haitat, kun syöt tähteitä.

Kuinka nopeasti tähteet pitäisi jäähdyttää tai pakastaa?

Bakteereja on kaikkialla maailmassa, myös keittiöissä ja niissä olevissa elintarvikkeissa. Ruoan pilaantumista aiheuttavat bakteerit voivat kasvaa nopeasti oikeiden ravintoaineiden, kosteuden ja lämpötilan ansiosta.

Joidenkin määrä kaksinkertaistuu jopa 20 minuutissa.

On tärkeää, että tähteet viedään jääkaappiin tai pakastimeen mahdollisimman pian, enintään kahden tunnin kuluessa.

Tämä aikavinkki perustuu siihen, kuinka nopeasti bakteerit voivat kasvaa elintarvikkeissa lämpötiloissa, joita ei ole jäähdytetty, ja tarkoittaa sitä, että tähteet muuttuvat sitä turvattomammiksi syödä, mitä kauemmin niitä säilytetään yli 5 °C:ssa.

On myös varmistettava, että tähteet on peitetty. Elintarvikekalvo ja ilmatiiviit kannet estävät ilman pääsyn ruokaan. Tämä on tärkeää, koska useimmat taudinaiheuttajat tarvitsevat happea kasvaakseen.

Ylijäämät tulisi syödä kahden päivän kuluessa, sillä pidempi aika antaa haitallisille bakteereille enemmän aikaa lisääntyä.

Kuinka kauan on turvallista syödä jäähdytettyjä tähteitä?

Jääkaapin lämpötila on pidettävä 0-5 °C:n välillä, sillä tämä estää ruokamyrkytyksiä aiheuttavien bakteerien lisääntymisen tähteissä.

Ylijäämät tulisi syödä kahden päivän kuluessa, sillä pidempi aika antaa haitallisille bakteereille enemmän aikaa kasvaa. Listerian kaltaiset taudinaiheuttajat, jotka voivat aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita, voivat jopa kasvaa jääkaappitilassa, ja ne kasvavat todennäköisemmin yli kaksi vuorokautta – siksi tämä on tähteiden suositeltava säilyvyysaika.

Jos et usko syöväsi tähteitä tämän ajan kuluessa, harkitse niiden pakastamista.

Ylijäämät säilyvät jopa kolme kuukautta, jos ne pakastetaan -18 °C:ssa.

Mikä on turvallisin tapa lämmittää tähteet uudelleen?

Kun lämmität tähteitä uudelleen, varmista, että ruoka on täysin kuumaa. Jos se ei ole, älä syö sitä.

Jäämät tulisi lämmittää uudelleen vähintään 74 °C:n sisälämpötilaan. Kastikkeet, muhennokset, keitot ja kastikkeet kannattaa kiehauttaa täysin kiehuviksi sekoittaen vähintään kolmen minuutin ajan. Nämä menetelmät tappavat useimmat bakteerit ja inaktivoivat mahdolliset lämpöherkät bakteerimyrkyt.

Jos lämmität tähteitä uunissa, aseta uunin lämpötila vähintään 163 °C:een tai kaasumerkintään 3 ja paista niin kauan, että ruoka on lämmennyt täysin vähintään 74 °C:een. Jos lämmität tähteet uudelleen mikroaaltouunissa, varmista myös, että niiden sisälämpötila on 74 °C ennen syömistä.

Ruoan lämmittämistä monitoimikeittimessä ei suositella, sillä jos ruoka jätetään alle 73 °C:n lämpötilaan useiksi tunneiksi, bakteerit voivat lisääntyä, mikä lisää ruokamyrkytyksen riskiä.

Voinko lämmittää tähteet useammin kuin kerran?

Itse asiassa sinun ei pitäisi lämmittää tähteitä useammin kuin kerran. Joka kerta, kun ruokaa lämmitetään ja jäähdytetään, se antaa haitallisille bakteereille oikean lämpötilan ja ajan kasvaa uudelleen.

Tämän vuoksi lämpö vaikeuttaa taudinaiheuttajien tappamista, kun lämmität tähteet uudelleen seuraavan kerran. Jos et usko syöväsi kaikkia tähteitä kahden päivän kuluessa, harkitse niiden pakastamista.

Voiko noutoruokaa lämmittää uudelleen?

Se, voiko take away -ruoan lämmittää turvallisesti uudelleen, riippuu siitä, miten olet säilyttänyt sitä.

  • Jos ruokaa on säilytetty lämpimänä auton takakontissa tai jätetty kotiin huoneenlämpöön yli kahdeksi tunniksi, se voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen riskin, varsinkin jos olet jo koskenut siihen tai syönyt sen osittain (jolloin ruokaan pääsee bakteereja).
  • Jos olet kuitenkin käsitellyt ruokaa säästeliäästi ja säilyttänyt sitä jääkaapissa kahden tunnin kuluessa ostopäivästä, take away -ruoan voi lämmittää turvallisesti uudelleen – edellyttäen, että se kuumennetaan seuraavalla kerralla vähintään 74 °C:een. Sitä ei myöskään saisi säilyttää jääkaapissa kahta vuorokautta kauempaa.

On olemassa joitakin take away -ruokia, jotka on syytä säilyttää varovasti tähteinä. Kypsennetyt riisiruoat ovat luultavasti riskialttiimpia säilyttää.

Keittämätön riisi voi sisältää ruokamyrkytyksiä aiheuttavan Bacillus cereus -bakteerin itiöitä.

Vaikka emobakteeri kuolee, kun riisi keitetään, sen itiöt voivat selviytyä kiehuvan veden lämpötilasta. Jos riisiä ei jäähdytetä kahden tai kolmen tunnin kuluessa keittämisestä, itiöt voivat muuttua bakteereiksi, jotka puolestaan vapauttavat riisimyrkkyjä, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksen oireita, kuten ripulia, vatsakipua ja oksentelua. Mitä kauemmin saastuneen keitetyn riisin annetaan seistä lämpötilassa ilman jäähdytystä, sitä enemmän Bacillus cereus -bakteeria esiintyy ja sitä vaarallisemmaksi ruokalaji muuttuu.

Jos keitetty riisi on säilytettävä, se on kypsennyksen jälkeen peitettävä ja jäähdytettävä nopeasti (mieluiten 2 tunnin kuluessa), säilytettävä ja jäähdytettävä enintään 24 tuntia. Keitetyn riisin tähteiden on oltava hyvin kuumia uudelleen lämmitettäessä, eikä niitä saa koskaan lämmittää useammin kuin kerran.

Ylijäämät ovat turvallisia syödä, jos noudatat oikeita varotoimia.

Jos kuitenkin olet joskus epävarma tai et usko syöväsi niitä kahden päivän kuluessa, voit säilyttää niitä pakastimessa joustavammin kuin jääkaapissa.

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Am beliebtesten