KotiKotitalouden niksitJasmiini on upea keskikesän kaunotar, joka lumoaa tuoksullaan. Näin voit kasvattaa ja...

Jasmiini on upea keskikesän kaunotar, joka lumoaa tuoksullaan. Näin voit kasvattaa ja hoitaa tätä pensasta

Jasmiini viihtyy ravinnerikkaassa maaperässä

Aurinkoinen tai hieman varjoisa paikka ja ravinteikas, löysä, kalkkipitoinen kasvualusta ovat hyvät olosuhteet jasmiinin viljelylle.

Istutusreiän on oltava vähintään 50 × 50 cm jokaista pensasta kohden. Ei ole suositeltavaa istuttaa jasmiinia lähelle suuria puita. Jasmiini soveltuu pensasaikaan, mutta sitä ei voi leikata kuten esimerkiksi orapihlajaa.

  • Pihajasmiini, joka kasvaa jopa kahdesta kolmeen metriin ( Philadelphus coronarius ) viihtyy kasvualueilla IV.
  • Pienilehtinen vesikrassi kasvaa jopa 0,2-2 m ( Filadelfo Group Lemoinei) viihtyy vyöhykkeillä IV.
  • Camellia mossifolia kasvaa 1-4 m ( Filadelfo Virginalis) kasvaa vyöhykkeillä I-IV tai V lajikkeesta riippuen.
  • Äärimmäisissä olosuhteissa ja pohjoisessa lumirajan yläpuolella kasvavat versot vaurioituvat helposti talvella ja kukat jäätyvät.

Jasmiinin tunnistaminen voi olla vaikeaa, koska lajit ovat erilaisia ​​ja risteytyvät helposti.

Loiskorvainen jasmiini, Philadelphus lewisii ’Starry-eyed’, voi kasvaa jopa kolme metriä korkeaksi ja kaksi metriä leveäksi.

Jasmiinin lisääntyminen

Jasmiinia voidaan lisätä sekä ei-lehtipuiden kesäpistokkailla että lehtipuiden talvipistokkailla; luonnonvaraisia ​​lajeja voidaan lisätä myös siemenillä.

Kesäinen jasmiinin leikkaus

Kesäpistokkaat otetaan nuorista, pehmeistä versoista. Kevät-kesällä otetut pistokkaat ovat 5-10 cm pitkiä. Ne juurtuvat lasin alle hiekkaan tai hiekan ja turpeen seokseen.

Pistokkaat on kasteltava perusteellisesti, koska ne tarvitsevat kosteaa ilmaa juurtuakseen. Ammattipuutarhurit tekevät tämän erityisissä muovitunneleissa tai kasvihuoneissa, joissa on automaattinen sumutus. Tätä menetelmää kutsutaan sumutukseksi.

Kotona voit kokeilla kesäpistokkaiden juurtumista muovin alle varjoisaan paikkaan. Muovin alla tulee olla tasainen ja tasainen kosteus. Jos pistokkaat kuivuvat edes kerran, yritys on tuomittu epäonnistumaan. Toisaalta liiallinen kosteus voi tappaa taimet saattamalla ne mätänemään.

Talvi jasmiinin leikkaus

Amatööreille helpoin tapa on levittää kasvi talvipistokkailla. Leikkaa syksyllä 20-30 cm pitkiä pistokkaita edellisen kesän kuolleista versoista.

Ammattipuutarhurit pitävät talvipistokkaat viileässä, kosteassa paikassa kevääseen asti, jolloin versojen tyveen muodostuu kovettuma juurtumista helpottamaan. Kotona pistokkaat voidaan säilyttää talven yli viileässä paikassa, esimerkiksi kosteaan paperiin tai polyeteeniin käärittynä.

Talvipistokkaat istutetaan keväällä heti, kun maa sulaa. Ne juurtuvat yleensä nopeasti. Peitä syksyllä pieni alue maaperää lehdillä. Nämä estävät maata jäätymästä ja voit istuttaa pistokkaat heti, kun lumi on sulanut.

Jasmiinin lisääntyminen siemenistä

Kuten useimmat puumaiset koristekasvit, jasmiininsiemenet vaativat kylmäkäsittelyn itämiseen. Siemenet kylvetään suoraan maahan syksyllä, kun talvi katkaisee lepoajan, tai kylmäkäsitellään kuukauden ajan esimerkiksi jääkaapissa ja kylvetään keväällä katettuihin tarjottimiin. Siemeniä ei ole peitetty.

Camellia on lajike, joten sitä ei voida lisätä siemenistä.

Hovijasmike ( Philadelphus pubescens).

Milloin jasmiini kukkii?

Puutarhajasmiini kukkii jo kesäkuussa. Sen tuoksussa on aavistus sitrushedelmiä ja englanniksi kasvi tunnetaan nimellä ” fake orange ”. Pienen jasmiinin mansikkamaiset kukat kukkivat heinäkuun alussa. Camellia alkaa kukkia heinäkuun puolivälissä. Kaikkien kolmen jasmiinin kukilla on voimakas tuoksu.

Jasmiinin silmut muodostuvat edellisen vuoden versoihin. Jos pensaat leikataan joka vuosi, silmut eivät muodostu ollenkaan.

Jasmiinin loisto ( Philadelphus lewisii ’Starry eye’) upealla kukinnalla.

Jasmiinin leikkaaminen

Jasmiini sietää tarvittaessa voimakasta karsimista, mutta sen kauneus ja kasvu on parasta säilyttää harvennuksella. Harvennus voidaan tehdä vuosittain tai 2-3 vuoden välein. Harvennus tuulettaa kasvua ja antaa uusille versoille tilaa ja valoa kasvaa.

Jasmiinin ohennus

Poista vanhemmat, korkeammat oksat pensaan keskeltä tyveen. Tämä antaa tilaa uusille versoille ja välttää piikkejä pensaassa. Poista oksat säästeliäästi, enintään 1/3 versojen lukumäärästä. Jos pensas on liian harva, oksat voivat pudota.

Vanhemmilla jasmiineilla voi olla jo melko paksuja oksia, joten sahaus saattaa olla tarpeen. Jos pensasta ei ole leikattu vähään aikaan, voit poistaa muutaman oksan lisää. Jätä nuoremmat, koska ne tuottavat eniten kukannuppuja.

Tarvittaessa kitukasvuista jasmiinia voidaan nuorentaa leikkaamalla kaikki versot 10 cm: iin. Tämän toimenpiteen jälkeen pensas tuottaa suuren määrän uusia oksia, joista heikoimmat leikataan.

Mansikan karsiminen

Jasmiini sietää myös karsimista hyvin. Jos pensas on harva ja heikko, se voidaan leikata kolmen vuoden kuluessa. Poista ensimmäisenä keväänä osa vanhemmista versoista maahan. Tarkkaile kesän aikana, kehittääkö pensaan juuresta uusia versoja. Jos näin on, seuraavana keväänä voit poistaa lisää vanhoja oksia maahan asti. Jäljelle jääneet vanhat versot voidaan poistaa kolmannella keväällä.

Jos leikkaat pensaan kerralla, kestää useita vuosia, ennen kuin jasmiini alkaa kukkia uudelleen. Päinvastoin, monivuotinen harvennus ei hidasta kukintaa.

Milloin jasmiini leikataan?

Sekä harvennus että radikaali karsiminen tehdään aikaisin keväällä, maalis-huhtikuussa, ennen lehtien kukintaa. Seuraavina vuosina, jos vanhoja oksia poistetaan vuosittain, voidaan leikata myös juhannuksena kukinnan jälkeen. Voit siis nauttia kukinnoista täydellisessä mielenrauhassa.

Vanhan jasmiinin uudelleenistutus

Jos haluat istuttaa vanhan jasmiinin uuteen paikkaan, paras aika tehdä se on aikainen kevät, jolloin pensas on lepotilassa. Suuren jasmiinin oksia tulee harventaa ja leikata ennen siirtämistä. Versot voidaan leikata 10-15 cm pituisiksi.

Jasmiini tulee poistaa maasta mahdollisimman suurella juuripallolla. Jos asetat arkin juuripallon alle, kasvin nostaminen ja siirtäminen on helpompaa. Täytä uusi istutusreikä vedellä ja anna veden imeytyä maaperään ennen peittämistä multaa.

Uutta kasvua tulee harventaa säännöllisesti, sillä jasmiinilla on taipumus kasvaa uudelleen juurakoita karsimisen jälkeen. On kuitenkin syytä huomata, että istuttaminen on stressaavaa vanhalle jasmiinille ja on hyvin epätodennäköistä, että se toipuu ja tulee puutarhan kauneimmista kasveista.

Niko Ahlqvist
Niko Ahlqvist
Hei. Nimeni on Göta ja olen tämän ihanan viestin kirjoittaja. Ehkä se koskee puutarhanhoitoa tai ehkä se koskee ruokaa. Tai ehkä se on elämänohje. Joka tapauksessa, kun sain tietää siitä, kävin sen läpi, kokeilin sitä käytännössä ja kirjoitin siitä teille. Hyvä lukija.
RELATED ARTICLES

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Am beliebtesten